Acțiunile întreprinse de minister pentru a susține cadrele didactice, atragerea tinerilor specialiști în sistem, crearea rețelei școlilor model, dar și alte subiecte de actualitate din domeniul educației au fost discutate de ministrul Dan Perciun cu mai mulți directori de școli din sectorul Ciocana al capitalei. Întâlnirea a avut loc la Liceul Teoretic ,,Mihail Berezovschi”.
Oficialul a vorbit despre constituirea Rețelei Școlilor Model ce include 35 de instituții de învățământ din toată țara care vor fi modernizate și dotate cu echipamente moderne și utilaj necesar pentru desfășurarea procesului educațional. Această inițiativă va contribui la creșterea accesului elevilor din localitățile mici din mediul rural la educație de calitate.
,,Noi am selectat 35 de instituții de învățământ pe care le vom transforma în școli model. Vom procura 70 de autobuze și vom acorda o indemnizație în valoare de 50 de euro pe lună, încercând să convingem părinții să accepte această schimbare și să aleagă o educație de calitate pentru copiii lor”, a spus Dan Perciun.
Ministrul s-a referit și la dublarea burselor la pedagogie, care ajung în prezent la 3500 lei lunar, majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști până la 200 mii de lei, renovarea a două cămine studențești pentru viitorii profesori. De asemenea, oficialul a notat că vor fi acordate burse pentru absolvenții colegiilor pedagogice care se vor angaja în școli și, în paralel, vor continua studiile la frecvență redusă la pedagogie.
Totodată, Dan Perciun a vorbit și despre principalele acțiuni pe care le întreprinde ministerul pentru a susține profesorii care activează în sistem, printre acestea numărându-se: creșterea salarială cu 15%, plata unică de 5000 de lei, demararea procesului de debirocratizare a activității didactice, lansarea programului ,,Investim în profesori” și a programului de recalificare a cadrelor didactice.
Alte subiecte ale discuției au vizat măsurile de combatere a violenței în școli, examenele de absolvire a gimnaziului, crearea rețelei de mentori în cadrul Institutului Național pentru Educație și Leadership, metodologia de funcționare a grupelor cu program prelungit aprobată recent de MEC, proiectul Planului-cadru privind organizarea procesului educațional în anul de studii 2024-2025.
Profesorii prezenți la discuții au apreciat inițiativele ministerului de a îmbunătăți situația din domeniul educației, menționând, printre altele, introducerea catalogului electronic. De asemenea, participanții au venit cu doleanțe privind rezolvarea deficitului de manuale școlare și introducerea camerelor de supraveghere în școli pentru a spori gradul de securitate a copiilor.