Dan Perciun: Femeile și fetele trebuie încurajate să participe activ în domeniul cercetării și științei

Dan Perciun: Femeile și fetele trebuie încurajate să participe activ în domeniul cercetării și științei

Femeile și fetele trebuie încurajate și susținute să înceapă cariere în cercetare și știință. Despre aceasta a vorbit ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului  organizat de Ministerul Educației și Cercetării cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor din domeniul Științei. 

Dan Perciun a apreciat contribuția substanțială a cercetătoarelor din țara noastră în domeniile științei, tehnologiei și inovației, menționând că prin propriul exemplu acestea pot inspira tinerele să îmbrățișeze diverse specialități științifice. 

,,Vă invit să transmitem acest mesaj mai departe, să diseminăm istorii de succes, să comunicăm despre modele, exemple de femei care au reușit într-un domeniu, care, câteodată, este văzut ca unul rezervat bărbaților și să încercăm toți împreună să inspirăm tânăra generație să aleagă să facă știință de nivel înalt și de talie mondială. Cred că un alt lucru important pe care trebuie să-l facem este să aducem un omagiu cercetătoarelor de succes din Republica Moldova, a căror nume să le popularizăm astfel încât tinerii să aibă niște repere la care să se orienteze”, a spus ministrul Dan Perciun.

Prezentă la eveniment, Valentina Chicu, consiliera Președintelui Republicii Moldova pe domeniul educației și cercetării, a vorbit despre importanța  Zilei Internaționale a Femeilor şi a Fetelor din domeniul Științei. ,,Faptul că fetele și femeile constituie circa 50 % din numărul total de cercetători din țara noastră este un lucru îmbucurător și vă felicit cu această ocazie. Această sărbătoare este despre recunoașterea capacităților, rezultatelor, contribuției aduse de către femei în dezvoltarea științei” a punctat Valentina Chicu.

Secretarul de stat Adriana Cazacu a vorbit despre principalele acțiuni realizate de MEC pentru a susține cercetarea și inovarea și a atrage tinerii specialiști în aceste domenii. ,,MEC întreprinde mai multe acțiuni, una dintre acestea fiind racordarea cadrului normativ la cel european. În ultima perioadă au fost elaborate mai multe documente de politici, unul dintre acestea foarte important fiind Programul Național pentru Cercetare și Inovare pentru 2024-2027, care este un instrument principal în ceea ce privește dezvoltarea domeniilor cercetării și inovării în Republica Moldova. Totodată, ministerul a elaborat o nouă metodologie de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, care are drept scop creșterea calității activității de cercetare și încurajarea performanței, inclusiv în rândul tinerilor cercetători”, a spus Adriana Cazacu.

Mai multor cercetătoare din țară, care pe parcursul ultimilor ani s-au evidențiat prin rezultate științifice remarcabile, le-au fost decernate diplome din partea Ministerului Educației și Cercetării.

În cadrul panelurilor de discuții, organizate pe parcursul evenimentului, publicul prezent a avut ocazia să cunoască îndeaproape rezultatele femeilor de știință și istoriile lor de succes, dar și politicile de susținere a femeilor în cercetare în Republica Moldova.

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din domeniul Științei este marcată anual pe data de 11 februarie și are scopul de  a promova participarea activă a femeilor și fetelor în toate domeniile științei, tehnologiei și inovației, dar și să popularizeze rezultatele descoperirilor științifice ale cercetătoarelor.